IMG_6552.JPG

Over Qigong met Cecile

Qigong is een perfecte beoefening voor minder stress en meer vitaliteit. Aan de hand van langzame, vloeiende bewegingen (gebaseerd op bewegingen uit de natuur), diepe ademhaling en visualisatie werken we met ons energiesysteem en worden lichaam en geest in balans gebracht. Wat Qigong zo toegankelijk maakt is dat iedereen het kan doen, onafhankelijk van leeftijd en fysieke mogelijkheden; zo kan het ook zittend gedaan worden. Bewegingen lijken op een combinatie van yoga en tai chi; het wordt soms ook wel 'Chinese yoga' genoemd.

Qigong is een ca. 5000 jaar oude bewegingsleer uit China en een van de 5 hoofdtakken van de Traditionele Chinese Geneeskunde (naast acupunctuur, massage, kruiden en voeding). Qigong betekent 'energie (qi) werk (gong)'; werken met energie.

Qigong wordt in de Traditionele Chinese Geneeskunde voornamelijk preventief gebruikt voor goede gezondheid, maar ook ingezet om het zelf genezend vermogen van het lichaam te stimuleren wanneer er wel een stagnatie (ziekte) is. Fysieke en emotionele blokkades worden (deels) opgeheven en negatieve energie getransformeerd naar positieve energie. Ook kan je weer helderder nadenken en is er ruimte voor spirituele groei. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar Qigong. Deze onderzoeken tonen aan dat het een effectieve methode is voor - onder andere - het verminderen van en omgaan met stress (wat volgens onderzoek de oorzaak is achter circa 90% van alle ziekten!).

De Holden Qigong methode (van Amerikaan Lee Holden) waarin ik ben opgeleid is een moderne vorm die allerlei verschillende stijlen van Qigong integreert. Dat is wat mij ook juist aansprak om hierin gecertificeerd te worden. Je krijgt een totaal pakket van de vele soorten Qigong-stijlen (er zijn meer dan 3000 stijlen!) en het integreert ook de 3 hoofdstromingen: medische qigong, vechtkunst qigong en spirituele qigong. Wat mij ook aansprak bij Lee Holden is dat hij deze 5000 jaar oude Oosterse beoefening toegankelijk heeft weten te maken voor de Westerse wereld. Je kan het zo 'zweverig' maken als je zelf wil, of gewoon lekker down to earth! ;)

Voordelen van Qigong

Qigong brengt vele fysieke en mentale voordelen met zich mee, zoals:

 • minder stress

 • betere slaap

 • meer energie

 • minder hoofdpijn

 • sterker en soepeler lichaam

 • meer emotionele balans

 • groter uithoudingsvermogen

 • betere concentratie

 • meer rust en plezier in het leven

 • beter geheugen

 • minder rugklachten

 • sterker immuunsysteem

Hoe ziet een les van mij eruit?

Een les vanuit de Holden Qigong stijl begint over het algemeen met een aantal ademhalingsoefeningen en opwarmingsoefeningen om de energie in het lichaam te activeren. Afhankelijk van de wensen van de student kunnen deze oefeningen ook fysiek wat uitdagender zijn om meer een 'workout' aspect te krijgen.  Vervolgens doen we lichte stretch oefeningen om de meridianen - de energiebanen in het lichaam - te openen en blokkades weg te halen zodat de energie vrijer kan stromen. Deze stretch oefeningen hebben vaak al een vloeiend aspect in plaats van het vasthouden van een positie. Als de energie is geactiveerd en de meridianen gestretched zijn gaan we over in de 'flow' bewegingen, waarbij we de energie richting kunnen geven en het hele systeem in harmonie brengen. Deze flow bewegingen worden ook wel een 'bewegende meditatie' genoemd, gezien het hetzelfde effect teweegbrengt als wanneer je zou mediteren. Bewegende meditatie is vaak toegankelijker voor mensen die het moeilijk vinden om zittend te mediteren, omdat je je nu kunt focusen op de beweging en het synchroniseren met de ademhaling. Soms sluiten we de sessie af met nog een korte zittende meditatie, dat gaat dan een stuk makkelijker omdat je al 'in the zone' bent. Je kunt verwachten je lekker 'zen' en fysiek goed te voelen na een Qigong sessie. Tijdens de les deel ik ook informatie over de Traditionele Chinese Geneeskunde en het 'hoe-en-waarom' van de bewegingen die wij doen. Zelf blijf ik ook wekelijks lessen van Lee Holden volgen om mijn kennis en ervaring te blijven uitbreiden.

 
IMG_4845.JPG
 

Lessen & Tarieven

In een wereld waar 75-90% van alle ziekten stress gerelateerd is, is leren ontspannen van levensbelang. Ik geloof in de kracht van Qigong en wat het kan betekenen voor je fysieke en mentale welzijn, daarom wil ik dit graag voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk en betaalbaar maken. Ik gun iedereen dat gevoel van innerlijke rust, harmonie en compassie. Een soort innerlijke mini-vakantie! Probeer een les en ervaar het zelf.

 

GROEPSLES

Buiten in Wassenaar & Online via Facebook

Buiten (donderdag 20.00-21.00):

Proefles GRATIS

Losse les €10

10-lessenkaart €80 (6 maanden geldig)

Online (maandag 19.30-20.00):

Toegang per maand €9,99

Proefweek GRATIS

De groepslessen buiten worden elke donderdagavond om 20.00 gegeven bij natuurgebied Lentevreugd in Wassenaar. Graag uiterlijk 12 uur van te voren aanmelden. We spreken af bij de ingang van het natuurgebied en lopen dan gezamenlijk naar een van de goeie plekjes om Qigong te doen (deels afhankelijk van waar de kudde hooglander koeien en konikpaarden staan, die willen we niet verstoren). De les duurt ca. 45-60 minuten, maar reken zo'n 15 minuten extra ivm heen en terug lopen. Draag comfortabele kleding en neem een flesje water voor jezelf mee, verder heb je geen materialen nodig. Het fijnste is om Qigong op blote voeten te doen, maar je mag uiteraard ook gewoon je schoenen aanhouden. Graag uiterlijk 12 uur van te voren aanmelden via een whatsapp/email/facebook message.

De online lessen vinden plaats via een besloten Facebookgroep: https://www.facebook.com/groups/520384552196937/. Elke maandagavond om 19.30 doe ik live een Qigong les van ca. 30-40 minuten. Deze lessen blijven op de facebookgroep staan en zijn dus altijd terug te kijken, mocht je niet live mee kunnen doen of voorgaande lessen in je eigen tijd willen herhalen. Je betaalt per maand om toegang te krijgen tot deze lessen (geen zorgen, geen automatische verlenging). Een schat aan verschillende routines en informatie! Wil je je aanmelden voor deze besloten facebookgroep, dan kan je via bovenstaande link een verzoek tot lidmaatschap sturen, of neem contact met mij op en ik voeg je toe.

RBBY6281.JPG

PRIVÉ LES

Via Skype

​Proefles €10 (20 minuten)

Normale les €30 (45 minuten)

Het klinkt misschien als een gekke manier om les te krijgen, maar uit ervaring is gebleken dat een online les net zo effectief is als een les 'in persoon'. Het brengt nog het extra voordeel met zich mee dat je het gewoon thuis kan doen; het enige wat je nodig hebt is een Skype account, een computer/ipad/tablet/telefoon met werkende camera, microfoon en internet; en een plek in huis waar je in ieder geval een armlengte om je heen ruimte hebt.


Binnen Wassenaar kunnen we evt ook ergens afspreken voor een les in persoon (dit geldt alleen voor vaste lessen, niet voor proeflessen). Neem contact op en we bespreken samen de mogelijkheden! Ook help ik je uiteraard met het gebruik van Skype.

​*(Betaling gaat via overmaken/tikkie of contant vooraf aan de les. Prijzen vrijgesteld van btw.)

 

Waarom kiezen voor een LIVE online les van Cecile?

Geen reistijd

Gewoon lekker thuis (evt zelfs in je pyama!)

(dus ook geen oppas nodig)

Geen sociale ongemakken of overprikkeling tijdens de groepsles

Bij een privé les passen we de les op jouw wensen aan en krijg je 100% individuele aandacht

Je eigen LIVE instructrice aan wie je vragen kan stellen

Laagdrempelig kennismaken met Qigong

Handig als er geen Qigong leraar bij jou in de buurt zit

IMG_4413.JPG
 

Qigong op werk

Incompany of extern
Vraag vrijblijvend een offerte aan

Breng een moment van ont-stressen en welzijn in de werkdag. Probeer Qigong eens met jouw team of afdeling en ervaar zelf hoe men blijer en productiever de werkdag doorkomt. Dit kan in de vorm van een eenmalige les, een traject van een aantal weken met één of meerdere lessen per week; of wellicht als workshop om een vergaderdag te doorbreken. Een les duurt over het algemeen een uur, maar kan desgewenst ook langer of korter.

Voordelen van Qigong op werk zijn onder andere:

 • minder stress

 • lager ziekteverzuim en minder kans op burn out

 • verhoogde creativiteit en productiviteit

 • beter beslissingen nemen

 • betere concentratie

 • spanning loslaten in rug-nek-schouders

 • minder gewrichtspijn in bijv. de pols van werken achter de computer

 • minder vermoeide ogen

 • verbeterde houding

Ik geef jullie ook een aantal oefeningen mee die je zelf achter je bureau kan uitvoeren; een paar minuutjes hier en daar gedurende de dag kunnen al een groot verschil maken in het fysieke en mentale welzijn.

Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken, wat voor jouw bedrijf het beste past.